Sleeping beauty och munsår

Fick jobba 1 ½ timme extra igår pga att en kille inte kom. Var så sliten när jag kom hem så jag däckade kl 4 på eftermiddagen. Och sov sen nästan konstant till nu 10:44. Asså jag kan känna att jag tror jag behövde lite sömn  där va? Eller vad säger ni? Hehe

Nu ska jag snart till jobbet, utvilad och härlig =)
Det är bara två dagar kvar tills Ana kommer hit på besök, den första av våra (jag och Halles) gemensamma kompisar!  Roligt roligt =)

Jag har ett ganska svagt immunförsvar tror jag, för om jag möter någon med munsår så är risken typ 100% att jag får det sen. Så igår så fick jag smaka en grej av en på jobbet, och jag tänkte direkt att "nu kommer jag få munsår", även fast den personen inte hade något munsår som man såg. Jag bara kände det. Och vad är det jag vaknar upp med då?! Ett munsår! Alltså Gud förbanne den som smittade mig första gången! Jag vet att många av mina kompisar har haft det kanske en gång och sen har dem inte fått det igen. Vilken tur dom människorna har då!

Så här står det om munsår på; http://huden.nu/hudbesvar/munsar/

Munsår

Varför får man munsår?

Olika typer av munsår kan likna varandra men uppkomma av olika orsaker och ha olika förlopp. De kan bero på yttre påverkan, irritation från en vass tand, en protes som skaver, alltför varm mat eller dryck eller att man råkar bita sig i tungan. Ett munsår kan även orsakas av en infektion, t ex virus, bakterier eller svamp eller vara symtom på blodbrist.

Vissa typer av munsår blossar upp i samband med stress, trötthet, stark solning och vid olika sjukdomar. Kvinnor kan också få besvär vid menstruationer

Virus vanlig orsak till blåsor

Munsår som orsakas av herpesvirus är en tämligen vanlig åkomma, ungefär var femte individ drabbas. Besvären yttrar sig i form av små blåsor med klart innehåll. De kan finnas på läpparna, på huden kring munnen, på slemhinnan i munhålan och kan förorsaka mycket obehag. Även om själva sjukdomsförloppet är kortvarigt är dock sjukdomen besvärlig för den som drabbas av den eftersom den ofta återkommer. De som får återkommande herpesblåsor är väl bekanta med symtomen och känner när en ny period är på väg. Ofta dyker blåsorna upp på samma ställe, hos en del med bara en månads intervall, hos andra med årslånga uppehåll.

Vilka drabbas?

De flesta av oss har tidigare under barndomen blivit smittade av herpesvirus och utvecklade då ett antikroppsförsvar som gör oss immuna. Men det finns människor som har antikroppar mot viruset och som ändå får utbrott av munsår och det finns de som inte drabbas trots att de inte har antikroppar. Frågan vilka som får munsår är alltså komplicerad och svår att besvara.

Blåsorna smittar

Stickningar och klåda på läpparna eller i närheten av munnen brukar vara de första tecknen på herpesmunsår. Efter klådan och stickningar följer rodnad, svullnad och knottror som sedan övergår i blåsor. Under denna fas, som oftast är kort, kan smittan föras vidare. Man bör då undvika närkontakt med andra, t ex genom kyssar.

Man bör se till att blåsorna inte blir bakterieinfekterade. Blåsorna går sedan antingen sönder och täcks av sårskorpor eller torkar in. Hela förloppet kan vara över på en eller ett par veckor.


Solbad kan väcka viruset

Efter det att ett herpesvirus har invaderat kroppen finns det kvar i ett vilostadium i nerverna. Det vandrar från infektionsstället upp längs någon nervbana och hamnar i en nervknut där det slår sig till ro. Från dessa nervknutor kan det sedan aktiveras och sjukdomen blossar då upp igen. En del av oss bär dock viruset med oss resten av livet utan att märka något. Andra drabbas så ofta som varje månad av munsår.

Förkylningar, andra virusinfektioner, läkemedelsbehandling, menstruation, psykisk stress och solbad kan få sjukdomen att återkomma. Märker man att solbad kan framkalla munsår bör man skydda läpparna med ett solskyddsmedel, gärna ett solstick, med hög solskyddsfaktor.

Personer som använder kontaktlinser och får munsår bör vara ytterst försiktiga när de handskas med sina linser så att de inte överför smittan till ögonen.

När bör jag söka läkarvård?

Kvarstår infektionen i mer än tre veckor bör man söka läkare.


Kommentarer
Postat av: Johan

Jag är din Mr Right som vän åtminstonde, det får räcker för dig ett tag=)

Ses på måndag min favorit!



Puss/ J

2009-02-06 @ 14:33:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0